A Quantya története

A QUANTYA projekt története 2004-ben kezdődött. A cél egy elektromos motorbicikli építése volt. Nagy lelkesedéssel és megfelelő technikai alapokkal indult el az egész, hogy lehetőleg felvegye a versenyt a belsőégésű motorkerékpárokkal.

Az elnevezés

Az elnevezés a fizikában használatos „quantum” szóból ered, ami fonetikusan lett átültetve.Kutatás és fejlesztés

A QUANTYA SA együttműködik az egyik leghíresebb olasz vázépítővel, akinek a tapasztalata már sok jól ismert márkás motorkerékpárt segített nyerni olyan versenyeken, mint a Párizs-Dakar vagy az Enduro-, Cross- és Supermoto- világbajnoksági kategóriákban.

6 hónap tesztelés után dölt el, hogy melyik motor és vezérlő (elektromos irányító egység) kerüljön felhasználásra a végső verzióban. A QUANTYA a létező legjobb axiális motort, a Gap D.C.-t használja. A fejlesztés közben a vezérlő egy telemetrikus rendszerrel volt ellátva, hogy folyamatosan figyelje a motor működését, ezáltal a lehető legjobb konfigurációt lehessen előállítani.

Ami az akkumulátorokat illeti az első ólom-zselés tanulmányi periódust követően a lithium polimer (LiPo) technológiára esett a választás. A lithium polimer akkumulátor technológia 1996 óta nyilvános. Ez előtt a technológia katonai titok volt. A LiPo-akkumulátorban a lithium só egy kemény polimerbe van beágyazva, ami kevéssé gyúlékony és csökkentett balesetveszélyt jelent.

Ezen állapotban az első prototípus 30 000 km-t tett meg a tesztek során, a megbízhatóság és a minőség érdekében. Ez lehetővé tette a QUANTYA számára, hogy az EVO1-es prototípussal részt vegyen versenyeken a Supermoto 500 cm³-s kategóriában és kimagasló minősítést ért el.

2007-ben a QUANTYA SA elnyerte a motorkerékpár gyártó és összeszerelő minősítést (2002/24/EC). A termékeket a TÜV is megvizsgálta és európai szinten elismerte.

Ezen évek alatt a QUANTYA projekt számos nemzeti és nemzetközi elismerést kapott és a Szövetségi Energetikai Hivatal is támogatta a fejlesztést.

Magyarországi importőr: KT-Electronic Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2. Tel.: +36 (23) 444 838 Fax.: +36 (23) 444 926 kte@kte.hu